Auto on mitä kätevin tapa matkustaa etenkin kotimaassa, mutta matkaa kannattaa miettiä hiekan etukäteen. On hyvä varmistaa etenkin se, että auto on matkakuntoinen – varsinkin, jos aikoo ajaa pitkän matkan. On myös muutamia muita asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota jo matkaa suunniteltaessa; kerromme tässä artikkelissa, mitä ne ovat. Matkan suunnittelu on sitä tärkeämpää, mitä pidemmälle matkustaa. Matkakohde vaikuttaa myös suunnitteluun ja esimerkiksi siihen, mitä lomakkeita matkalle tarvitaan mukaan. Varsinkin ulkomaille autolla matkustaessa on oltava erityisen tarkkana, jotta kaikki tarvittavat dokumentit tulevat mukaan. Olitpa matkustamassa sitten kotimaahan tai ulkomaille, voit lukea tästä parhaat vinkit automatkan suunnitteluun.

Mitä on otettava huomioon automatkaa suunniteltaessa

Matkan suunnittelu riippuu paljon siitä, ajatko kotimaan vai ulkomaan kohteeseen. Ulkomaille lähtiessä on enemmän paperitöitä sekä selvitettäviä asioita. Lähtipä kumpaan tahansa, auton kunto on hyvä tarkistaa etukäteen. Esimerkiksi rengaspaineet, valot, turvavarusteet, tuulilasin puhtaus ja öljyt kannattaa varmistaa. Auton tavaratilassa voi pitää varalta myös mukana pienen määrän öljyä. Rengaspaineet on hyvä huomioida etenkin pitkillä matkoilla ja on hyvä muistaa, että kylmä ilma yleensä pienentää painetta. Auton lisäksi on hyvä tutkia matkan ja kohteen säätä etukäteen, jotta osaa varautua siihen oikein. Renkaat voi joutua jopa vaihtamaan ennen lähtöä vuodenajasta ja säästä riippuen.

Matkaa suunniteltaessa kannattaa selvittää ja suunnitella ajoreitti huoltoasemineen ja pysähdyspaikkoineen esimerkiksi karttapalveluiden avulla, mikäli reitti ei ole ennestään tuttu. Voi olla hyvä vilkaista myös kohteen liikennetilannetta. Etenkin suosittuun kohteeseen lähtiessä ruuhka voi olla suuri ja majoitus- sekä parkkipaikat vähissä, joten niiden etsiminen jo ennen matkaa on järkevää. Tätä automatkan suunnittelun vaihetta ei siis kannata unohtaa varsinkaan ulkomaille ajaessa. Ulkomaille lähtiessä on erityisen tärkeää myös hoitaa niin auton kun kuljettajankin paperiasiat hyvissä ajoin kuntoon – kohteesta riippuen autossa tarvittavat paperit ja varusteet voivat poiketa Suomessa tarvittavista ja ilman niitä ajomatka päättyy ongelmiin.

Mitä kannattaa ottaa mukaan

On monia tärkeitä asioita, jotka on otettava huomioon ennen matkalle lähtöä. Kotimaan automatkaa suunniteltaessa muistettavaa ei kuitenkaan ole yhtä paljon kuin ulkomaille suunnatessa. Kotimaassa ajaessa mukana on tietenkin oltava voimassa oleva ajokortti. Autossa on myös aina hyvä olla tarvittavat ensiapuvälineet. Muut matkavarusteet riippuvat esimerkiksi kohteesta, säästä ja matkan kestosta. Rahaa ja polttoainetta tankissa on oltava aina tarpeeksi matkan tekoon. Talvella mukana on oltava lämmintä vaatetta auton hajoamisen varalle. Itse tavaroiden lisäksi myös niiden turvallisella pakkaamisella on väliä: raskaat tavarat on pakattava takakontin alimmaisiksi ja takaseinää vasten. Mitään ei myöskään pitäisi päästä lentämään matkustamoon äkkijarrutuksen sattuessa.

Kotimaassa ajaessa paperista rekisteriotetta ei ole enää pakko pitää mukana, mutta ulkomaille ajaessa se on oltava mukana. Mikäli viranomaiset pysäyttävät ulkomailla ja mukana ei ole otetta, on edessä vaikea tilanne. Rekisteröintitodistuksen tekninen osa on siis tarvittaessa tilattava hyvissä ajoin ennen matkaa Trafista. Ennen automatkaa on hyvä tarkistaa myös auton vakuutusasiat, kuten onko kaskovakuutus voimassa kohdemaassa sekä minkä suuruinen omavastuu on vahingon sattuessa. Huomaa, että ulkomailla tarvitaan valtakirja, mikäli auto ei ole oma. Valtakirjapohjan saa Autoliitosta. EU-maiden ulkopuolelle suuntaavien on tilattava lisäksi vihreä kortti todistukseksi liikennevakuutuksesta. Kannattaa ottaa selvää myös matkavakuutuksesta sekä autojen pakollisista varusteista kohteessa.

Mistä apua autoreitin suunnitteluun

Mitä pidemmälle kotiseudulta lähtee, sitä tärkeämpää on tutustua reittiin etukäteen. Siihen ovat apukeinoina esimerkiksi karttapalvelut sekä etenkin turistikaupungeissa turisteille tarkoitetut neuvonnat. Kohteeseen tutustuminen etukäteen kannattaa myös reitin vuoksi – silloin osaa paremmin arvioida kätevimmät ja helpoimmat reitit itselleen. Reittiä suunniteltaessa on hyvä selvittää tankkauspisteet reitillä – ilman niitä polttoaine saattaa loppua vieraassa paikassa kaukana palveluista. Yksi hyvä keino tähän on ajaa vain tunnettuja teitä pitkin, joiden varrella varmasti on tasaisin matkoin tankkaus- ja muita pysähtymispisteitä. Suomessa tällainen valtatie on esimerkiksi tie 4, joka kulkee Helsingistä Suomen kärkeen Utsjoelle saakka.

Etenkin ulkomaille lähtiessä netissä on runsaasti tarjolla myös valmiiksi suunniteltuja autoreittejä, jotka kulkevat mielenkiintoisten nähtävyyksien ohi. Tällainen valmis reitti on kätevä vieraassa maassa ajavalle, jonka reittejä ja kohteita ei itse vielä tunne. Valmiita matkareittejä löytää esimerkiksi netin matkustussivustoilta. Suomen reittiinkin voi saada vinkkejä erilaisilta matkustuksesta kertovilta sivustoilta. Etenkin ulkomaan reittiä suunniteltaessa on otettava huomioon myös majapaikka parkkipaikkoineen, mutta on hyvä muistaa, että myös Suomen majoituspaikoissa voi olla ruuhkaa. Ulkomailla ajaessa on hyvä varmistaa maan mahdolliset tiemaksut sekä niiden maksutavat ja vaihtaa tarvittaessa tarpeeksi paikallista valuuttaa. Valuutta tosin on monessa Euroopan maassa Suomen tapaan kotimaassamme tuttu euro.

Vinkkejä

Automatka sujuu aina mukavammin ja stressittömämmin kun suunnittelee matkan sekä reitin ajoissa ja hoitaa dokumentit ennen matkaa kuntoon. On hyvä muistaa myös, että tarvittavat dokumentit, varusteet ja esimerkiksi valuutat vaihtelevat maan mukaan, joten ulkomaille lähtiessä automatka on suunniteltava aina kohdemaan mukaan. Taukojen pitäminen on myös erittäin tärkeää, ja mikäli useammalla autossa on ajokortti, kannattaa vaihtaa välillä kuskia, jolloin kuski saa myös levätä. Lepääminen on tärkeää, sillä väsyneenä ajaminen voi vastata jopa humalatilaa, joka on erittäin vaarallista autoillessa. Pidemmille matkoille onkin hyvä varata aikaa reilusti, jotta aikaa jää myös tauoille ja lepäämiselle.