Arkkitehti Matti Suurosen suunnittelemat, pyöreitä muotoja hyväkseen käyttävät ja science fiction -elokuvien lavasteita ja UFO:jakin muistuttavat Casa Finlandia CF-100/200 – huoltoasemat suunniteltiin vuonna 1969. Suuronen suunnitteli Casa Finlandia CF-100/200:n tehtäväksi lujitemuovista. Suuronen suunnitteli myös muita futuristisia rakennuksia, jotka noteerattiin laajalti. Lempäälässä sijainnut futuristinen retro-huoltoasema CF-100 on sittemmin ollut huutokaupattavana. Huoltoasema on sen verran merkittävä kulttuurihistoriallisesti, että ostajan täytyy koota sen uudelleen uuteen paikkaan,

Suunnittelija Matti Suuronen

Casa Finlandia CF-100/200:n suunnitellut Matti Suuronen oli kansainvälisesti arvostettu, enimmäkseen lujitemuovista valmistettujen Futuro-talojen ansiosta. Suurosen arkkitehtitoimisto Casa Finlandia oli vastuussa useista huoltamoista, kioskeista, asuintaloista ja muista rakennuksista. Huoltoasema Casa Finlandia CF-100/200:n lisäksi toimisto suunnitteli kioski CF-10:n ja liikerakennus Venturon. Edellä mainitut rakennukset olivat lujitemuovista rakennettuja ja ne olivat helppo koota ja kuljettaa. Lisäksi ne olivat kestäviä.

Casa Finlandia CF-100 ja CF-200

Casa Finlandia CF-100 ja CF-200 olivat Matti Suurosen suunnittelemat huoltoasemat, joista jälkimmäinen sijaitsee Vantaan Hiekkaharjussa. Casa Finlandia CF-100 puolestaan myytiin vuoden 2019 keväällä huutokaupassa 29 000 euron hintaan. Casa Finlandia CF-100 sijaitsi huutokauppaansa asti Lempäälässä, Tampereen vieressä. Tampere-Helsinki -tien varrella huoltoasema on ihastuttanut ohikulkijoita vuodesta 1969, kuten myös Vantaalla sijainnut CF-200. Numerot Casa Finlandia CF-sarjassa tarkoittavat pinta-alaa.

Casa Finlandia CF100/CF200 -huoltoasemat valmisti Gulfin tilauksesta vantaalainen Polykem Oy. Polykem Oy julkaisi huoltoasemista moniväriesitteitä houkuttelevine iskulauseineen ja pyrki näin saamaan mainetta myös ulkomailla, jota Matti Suurosen nimi toikin aiempien töidensä ansiosta. Koska huoltoasemat olivat rakennettu lujitemuovista, vaikutti vuoden 1973 öljykriisi niiden tulevaisuuteen ratkaisevasti. Öljyn hinnan kohotessa taivaisiin kohosi myös muovin hinta, joka itse asiassa kolminkertaistui. Valmistuksesta tuli siis liian kallista.

Gulf-ketjun profiilin nosto

Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo oli 1960-luvun lopulla saanut mainetta, joten Gulf päätti ottaa yhteyttä arkkitehtiin ja huoltoasemat rakentaneeseen Polykem Oy:hyn. Gulf Oil Company O.Y. oli vahva toimija suomalaisten huoltoasemaketjujen joukossa, mutta yhtiön huoltoasemat eivät oikein erottuneet rakennuksiltaan muiden joukosta. Tai jos erottuivat, niin hiukan negatiivisemmissa merkeissä. Brändin parannusyritys lienee yksi syistä, miksi juuri Gulf halusi Casa Finlandia -huoltoasemat oman ketjunsa alaisuuteen.

Useiden mielestä Gulfin tilaamat ja Suurosen suunnittelemat Casa Finlandia CF-100 ja CF-200 huoltoasemat ovat tyylikkäimmät huoltoasemat, mitä Suomessa on koskaan ollut. Pitkään ei kuitenkaan Gulf ehtinyt nauttia Casa Finlandia -huoltoasemien maineesta ja ylistävistä sanoista, sillä kilpaileva huoltoasemaketju Union myytiin Keskusosuusliike Hankkijalle. Hankkija puolestaan oli ollut Gulfin suurin polttoöljyasiakas ja siirtyminen Nesteen asiakkaaksi sinetöi Gulfin kohtalon. Neste osti lopulta Gulfin itselleen.

Casa Finlandian UFO-tyyli

Casa Finlandia CF-100 ja -CF-200 -huoltoasemat ovat vedonneet suureen yleisöön 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa silloisella futuristisella tyylillään. Pyöreät muodot ovat tuoneet mieleen science fiction -elokuvat ja -tarinat. Casa Finlandia -huoltoasemia onkin sanottu UFO:jen näköisiksi, sillä pyöreät lentävät ja tunnistamattomat esineet olivat olleet aiempina vuosikymmeninä suuri osa populaarikulttuuria. Lujitemuovin valitseminen materiaaliksi on sekin ollut futuristinen valinta ja siihen aikaan uutta rakennusmarkkinoilla.

Casa Finlandia -huoltoasemat vetoavat edelleen näyttävyydellään ja omaperäisyydellään. Menneiden vuosikymmenten retrotyyli ja -muoti on pinnalla edelleen, joten ihmisiä kiehtovat Casa Finlandia -asemien pyöreät ja kaarevat muodot, joita harvoin näkee suomalaisissa maisemissa – varsinkaan autoteiden varsilla. Casa Finlandia -huoltoasemat olivat muotoilultaan edellä aikaansa, eikä voi kuin toivoa, että kotimaassamme uskallettaisiin olla rohkeampia niin huoltoasemien kuin muidenkin rakennusten suunnittelussa ja arkkitehtuurissa.

Casa Finlandiaa muualla Suomessa

Tunnetuimmat Casa Finlandia -huoltoasemat ovat siis edellä mainitut Vantaan Hiekkaharjussa sijaitseva sekä Lempäälässä sijainnut, sittemmin huutokaupattu huoltoasema. Verkon keskustelufoorumeilla Casa Finlandia -huoltoasemat ja niiden sijainnit aiheuttavat paikoin vilkasta keskustelua, kuten myös niiden uniikki tyyli. Huoltoasemista tai Matti Suurosen töistä kiinnostuneet keskustelijat ovat linkanneet ja vinkanneet myös muualla Suomessa sijaitsevista huoltoasemista tai ainakin Casa Finlandia CF-100/CF-200 -huoltoasemia muistuttavista rakennuksista.

Verkon keskusteluissa on Google Maps -linkkejä ainakin Kemin suunnalle sekä Tampereelle, Teiskon lentokentälle. Google Maps -kuvat ovat kuitenkin vuosien takaa, joten tämän hetkistä tilannetta niiden pystyssä olemisesta ei siis ole. Huoltoasemien bongailijat ovat kuitenkin silmä kovana, sillä kyse on kulttuurihistoriallisesti merkittävistä rakennuksista. Huoltoasemien futuristinen, tieteisfiktion mieleen tuova arkkitehtuuri on niin ainutlaatuinen, että niistä ei voi olla juuri erehtymättä.

Casa Finlandia CF-100/CF-200 ja muut näyttävät huoltoasemat

Matti Suurosen suunnittelemat Casa Finlandia CF-100/CF-200 -huoltoasemat ovat ehdottomasti Suomen näyttävimpien huoltoasemien joukossa, sillä niiden muotoilu on ainutlaatuista lähes millä tahansa asteikolla. Vaikka huoltoasemat eivät kooltaan olekaan kovin suuria, ovat ne hyvä esimerkki siitä, kuinka sinänsä yksinkertaisilla asioilla voi saada paljon aikaan. Huoltoasemakulttuuria vaaliville Casa Finlandiat ovat pakollisia vierailukohteita, jos vain se on mahdollista. Vantaan Casa Finlandia on viimeksi toiminut autokorjaamona.

Casa Finlandiat ovat toki futuristisia ja sen vuoksi näyttäviä huoltoasemia, mutta Suomesta löytyy paljon muutakin nähtävää huoltoasemien bongaajille ja vierailijoille. Muissa artikkeleissa käsittelemme esimerkiksi eräitä Suomen legendaarisimpia huoltoasemia, joiden legendaarisuus määritellään moninaisten syiden kautta. Lisäksi vertailemme toisessa artikkelissamme, minkälaisia ovat koko maailman upeimmat huoltoasemat. Huoltoasemilla käynti on usein myös sosiaalinen ilmiö ja huoltoasemilla on olemassa aivan oma kulttuurinsa. Lue lisää näistäkin aiheista sivultamme!