Jotkut huoltoasemat jäävät paremmin mieleen

Suomessa on satoja huoltoasemia tai kylmäasemia, jotka ovatkin nopealla vauhdilla korvaamassa vanhemmat palveluasemat. Vanhojen huoltoasemien vähentyessä, on hyvä muistaa niitä, jotka ovat kestäneet ajan muutokset ja pysyneet pystyssä. Jo lapsuuden mökkimatkoilta asti tietyt asemat ovat jäänet toisia paremmin mieleen, joko palvelun, ulkonäön tai sijaintinsa takia – jotkut huoltoasemat ovat legendaarisia pelkästään niiden pitkän historian takia. Suomen kauniista maisemista löytyy kuitenkin useita asemia, joiden nimet tuntevat kaikki alueella vähänkin liikkuvat. Legendaarisimmat pysähdyspaikat automatkan varrella tarjoavat yleisesti ottaen hyvää palvelua ja mielenhuoltoa autontankkauksen lisäksi, minkä jälkeen matka voi taas jatkua. Tutustu muutamaan Suomen legendaarisimpaan huoltoasemaan.

ABC Kuortti, Pertunmaa

Etelä-Savossa, nelostien varrella sijaitseva ABC Kuortti on ollut toiminnassa jo lähes kaksikymmentä vuotta. Vaikka se on osa isoa ABC-ketjua, sillä on ollut merkittävä vaikutus alueella. Sen ei alkujaan pitänyt sijaita juuri Pertunmaan Kuortissa vaan jossain Mikkelin ja Savonlinnan läheisyydessä, mutta loppujen lopuksi siitä muodostuikin ”Etelä-Savon portti” ja sisäänheittoalue maakuntamatkailijoille. Sitä ympäröi tärkeät kesämökkikunnat, kuten Mikkeli, Mäntyharju, Ristiina ja Pertunmaa, joille ABC Kuortti on merkittävä taukopaikka ja palvelukeskus. Se sisältää tutut ABC-palvelut, kuten Sale-kaupan, noutopöytäravintolan, apteekin, Alkon, monipuolisen tankkausaseman (myös sähkö) ja muutaman pienemmän kaupan. Pidempiaikaisille vieraille alueelta löytyy vielä matkailuautojen yöpymispaikka.

Autokeidas Forssa

Autokeidas Forssa on yksi vanhimmista täyden palvelun huoltoasemista. Sen historia ulottuu jo 1950-luvulle, jolloin yrityksen perustaja Väinö Nikolai Järvi perusti ensimmäisen aseman Forssaan. Siitä tuli samalla Suomen historian ensimmäinen liikenneasema. Historia onkin näkyvissä sen sisätiloissa museoauton muodossa. Tänä päivänä sillä on kaksi toimipistettä, toinen Forssassa ja toinen Pohjois-Suomen Iissä, ja se työllistää yli 100 henkilöä. Vuosittain sen toimipisteet palvelevat yli 1,3 miljoonaa asiakasta. Perheyrityksenä tänäkin päivänä jatkava ja 24 tuntia palveleva Autokeidas tarjoaa oman ravintolan ja kaupan lisäksi Teboil-huoltoaseman, Hesburger-ravintolan ja Finnmari-liikkeen. Matkailijat voivat halutessaan myös yöpyä Autokeskuksen motellissa.

Matkakeidas Vierumäki

Vierumäellä sijaitseva Matkakeidas on vasta uusi tulokas, sillä se avattiin 18. huhtikuuta 2013. Tätä ennen Vierumäellä ei ollut yhtäkään huoltoasemaa kymmeneen vuoteen. Se sijaitsee nelostien varrella Vierumäen liittymässä. Matkakeidas valittiin heti perustusvuonna Vuoden taukopaikaksi paljon tiellä kulkevien yhdistyksen, Tilausajokuljettajat Oy:n, taholta. Perusteluina oli aseman kodikas tunnelma sekä hyvä ja joustava palvelu. Matkakeidas ei kuulu yhteenkään ketjuun, vaan se on yksityisomistuksessa toimiva täyden palvelun liikenneasema. Sen palveluihin kuuluvat Nesteen huoltoasema, Kotipizza, Hesburger, noutopöytä, kahvila ja kauppa sekä rahtareille tarkoitetut rekka-autoparkki ja taukotilat. Vierumäen ainoa Otto-automaatti löytyy myös sen pihalta.

TB Tähtihovi, Heinola

Vain 150 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva TB Tähtihovi on varsinainen klassikko. Jokainen Heinolan läpi nelostiellä ajanut ei ole voinut olla näkemättä tien yllä olevaa lasista kävelysiltaa, jonka ansiosta asema onkin valtatien tunnetuin huoltoasema. Jo 26 vuotta ihmisiä palvellut Tähtihovi hurmaakin erilaisuudellaan ja sijainnillaan järven rannalla. Sillalta voi nauttia ainutlaatuisessa ympäristössä ravintolan ja kahvilan antimista ja seurata alta kulkevan moottoritien liikennettä tai nauttia kauniista järvimaisemista – kesähelteillä silta voi tosin olla todella kuuma. Tähtihovista löytyy kaikki, mitä nykyajan matkailija kaipaa: Teboil-huoltoasema, pankkiautomaatteja, pikaruokaravintoloita, noutopöytä, a la carte -lista, lahjatavaramyymälä sekä autotarvikkeita ja elintarvikkeita myyviä kauppoja.

Neste K Hietalahti, Helsinki

Harva tietää, että aivan Helsingin ydinkeskustassa, Hietalahden rannassa, sijaitsee yksi Helsingin vanhimmista bensa-asemista. Lähes satavuotias huoltoasema läpikävi vuonna 2017 täydellisen remontin, jolla sen ilme uudistettiin ja kahvilatarjontaa parannettiin. Asema on tunnettu aikaisemmin nimellä Hietalahden Union, mutta vuonna 1991 Union lakkautettiin ja kaikki sen vanhat asemat siirtyivät Nesteen alle. Uudelta nimeltään Neste K Hietalahti pyrkii kunnioittamaan perinteitä ja suomalaista luontoa – saniteettitiloissa voi esimerkiksi kuunnella linnunlaulua. Huoltoasema tarjoaa autoilijalle Helsingin ydinkeskustan parhaimmat peruspalvelut, kuten tankkauksen ja autonpesun. Kahvilasta matkailija voi napata mukaan kahvilatuotteita kuten sämpylöitä, syödä kevyen lounaan, ostaa joitain elintarvikkeita tai nauttia vaikkapa pelkästään erikoiskahvin.

Gulf-baari, Ruotsinkylä ja Rantinhovi, Suomenniemi

Ruotsinkylässä sijaitseva Gulf-baari on alueen tunnetuin ja taatusti Suomen legendaarisin huoltoasema. Se tarjoaa kahvila-, huoltamo-, posti- ja matkahuoltopalveluja hyvin idyllisessä miljöössä, joten Gulf-baari toimii nykyään kylänsä tärkeänä keskuksena. Gulf-autohuolto perustettiin kylän vilkkaimpaan risteykseen vuonna 1961, ja kymmenen vuotta sen yhteyteen avattiin baari. Yhä edelleen baarissa yksi pöytä on katettu 70-luvun tyyliin. Baarin on voinut nähdä monissa 60-luvulle sijoittavissa suomalaisissa elokuvissa. Vain 200 vakituisen asukkaan Ruotsinkylä on tunnettu ympäri Suomen etenkin jenkkiautojen harrastajien keskuudessa, sillä kylässä toimii jenkkiautoja korjaava ja varaosia myyvä Mike´s Garage. Gulf-baarilla voikin törmätä hyvin värikkääseen porukkaan.

Jos jenkkiautot ovat Gulf-baarin juttu, niin Suomenniemellä sijaitseva Rantinmäki on kuuluisa ralliautoista. Mikkeli-Kouvola-tien varrella sijaitseva asema on nimittäin vakituinen Saimaan ympäriajon taukopaikka. Rallihistoriaa voidaankin ihastella seinillä esillä olevien kuvista, joissa komeilevat autot ja kuljettajat. Se tunnetaan myös pihalla seisovasta neuvostoaikaisesta helikopteristaan, joka on etenkin kesäisin pikkupoikien ehdoton nähtävyys. Se saapui huoltoasemalle vuonna 1998, ja tuolloin sillä pääsi vielä lentämään. Kotoinen Rantinmäki on saanut erityisesti kiitosta herkullisesta ja runsaasta noutopöydästään. Kaikki tuotteet on valmistettu alusta asti käsin – jopa hillojen marjat ovat itsepoimittuja. Ravintola on kuuluisa jopa lähialueen asukkaiden keskuudessa – etenkin äitienpäivinä paikka on täpöten täynnä.