Maailma on täynnä upeita huoltoasemia, mutta meillä on se paras

Huoltoasemat ovat monelle päivittäinen käyntikohde. Siellä tankataan auto, juodaan kahvit, syödään lounas tai pysähdytään ostamaan matkan varrelle jotakin evästä. Useimmat meistä ovat tottuneet siihen, että huoltoasemien ulkoasu ja sisustus noudattavat melko samanlaista kaavaa ja vain yrittäjän oma logo erottaa eri yritykset toisistaan. Maailmalta löytyy kuitenkin useita asemia, joiden suunnitteluun ja toteutukseen on käytetty niin aikaa, energiaa kuin roppakaupalla innovaatiotakin. Lontoossa päämajaansa pitävä arkkitehtuuriin keskittyvä nettisivusto DesignCurial on käyttänyt vuosia etsiessään maailman kauneinta huoltoasemaa, ja monen yllätykseksi tittelin vei suomalainen rakennus. Tässä artikkelissa listaamme viisi kauneinta huoltoasemaa maailmalla, aloittaen siitä upeimmasta.

1. Niemenharju, Pihtipudas, Suomi

Niemenharjun huoltoasema Pihtiputaalla on arkkitehtitoimisto Studio Puiston toteuttama rakennus, joka on valmistunut vuonna 2016. Se sijaitsee nelostien varrella ja on täten kauttakulkureitti suurelle osalle kotimaan matkaajista. Asema on rakennettu puusta ja sen metsämäisen tunnelman on kehuttu toimivan linkkinä luonnon ja vilkkaan liikenteen välillä. Asemaa pidetään myös lumoavana rauhoittumispaikkana, sillä se sijaitsee Kolima-järven lähistöllä. Niemenharju on huoltoaseman lisäksi matkailukeskus, jonka tiloista löytyy hotellihuoneita, kuljettajien taukotiloja sekä suuri ravintola. Lisäksi alueelta löytyy lomamökkejä, laadukas karavaanialue sekä saunatilat. Etenkin ilta-aikaan valaistu huoltoasema on näyttävä kokonaisuus ja on täten potentiaalinen vierailukohde, vaikka tarvetta palveluille ei olisikaan.

2. POPS Arcadia, Route 66, Yhdysvallat

Toiselle sijalle arkkitehtisivuston listauksessa pääsi Oklahomassa sijaitseva POPS Arcadia -huoltoasema, josta jo rakennusvaiheessa haluttiin luoda jotain suurempaa kuin pelkkä tien vierellä sijaitseva huoltoasema. Rakennuksesta haluttiin luoda nähtävyys, ja tehtävässä onnistuttiinkin melkoisen hyvin. POPS:n tunnistaa jo kaukaa sen pihassa seisovasta suuresta virvoitusjuomapullosta, joka hohtaa etenkin pimeään aikaan näyttävänä neonväreissään. Pullo kertoo myös, mitä asemalla on odotettavissa, sillä tarjolla on kattavien ruokapalveluiden lisäksi jopa 700 erilaista virvoitusjuomamerkkiä. Pullot koristavat aseman sisäseiniä ja luovat värikkään ja kiehtovan kokonaisuuden siivittämään aseman tunnelmaa. Jos asemalla haluaa vierailla, löytyy se noin puolen tunnin ajomatkan päässä Oklahoma Citystä tien 66 varrella.

3. Batumi, Georgia

Georgiassa sijaitseva, vuonna 2013 avattu Batumi-huoltoasema on listauksen kolmanneksi kaunein huoltoasema. Se sijaitsee Georgian kolmanneksi suurimman, Batumi-nimisen kaupungin keskustan tuntumassa ja on helposti tunnistettavissa näyttävistä lasiseinistään ja -katostaan sekä terävästä asemakatoksestaan. Rakennus sijaitsee isolla aukiolla ja sitä ympäröi kaksi suurta vesiallasta. Tämä luo kokonaisuuteen satumaista tunnelmaa ja saa vierailijan unohtamaan, että ympärillä on suuri kaupunki. Sisätiloista löytyy vaikuttavana yksityiskohtana valtava kattopuutarha, joka ammentaa auringonvalonsa avonaisten kattorakenteiden läpi. Puutarhan yhteydessä on terassialue, jota suurkaupungin syke ei tavoita. Rakennuksesta löytyy myös McDonald´s-ravintola, joka on kuitenkin täysin erillään rakennuksen toisessa päässä sijaitsevasta huoltoasematoiminnasta.

4. NP-huoltoasema, Madrid, Espanja

Neljännelle sijalle huoltoasemien kauneuslistauksessa pääsi Madridissa sijaitseva NP-asema, joka on valmistunut vuonna 2007. Se sijaitsee suuren moottoritien varressa ja toivottaa vierailijat tervetulleeksi omalaatuisella designillaan. Jo suunnitteluvaiheessa rakennuksesta haluttiin tehdä näyttävä ja sen toivottiin toimivan ikään kuin linkkinä maan ja taivaan välillä. Asemakatokset muotoiltiin kaareviksi ja kaukaa katsottuna ne muistuttavat erehdyttävästi lentäviä lintuja tai taivaan rannan pilvimuodostelmia. Rakennusvaiheessa pulmia aiheutti heikko maaperä, mutta kaivamalla perustukset 15 metrin syvyyteen saatiin ne riittävän vahvaksi kannattamaan koko kompleksi. Aseman rakenteet on valmistettu teräksestä, joten ne vanhenevat arvokkaasti, eikä niitä ole tarvetta maalata.

5. Orival-huoltoasema, Belgia

Belgiassa, tien E-19 varrella sijaitseva Orival-asema kapusi listan viidenneksi, eikä ihme, sillä kyseessä on todella näyttävän näköinen kokonaisuus. Orival on valmistunut vuonna 2001 ja sen erikoisuus on, että rakennus toimii siltana moottoritien yllä. Alueelta löytyy huoltoasemapalveluiden lisäksi ruokailua sekä suuria ulkoilualueita, joissa voi ihastella paikallisten taiteilijoiden näyttelyitä. Rakennusprojekti toteutettiin kestävää kehitystä tukien ja punaisena lankana on käytetty kunnioittavaa suhdetta luontoon, matalaa energiankulutusta sekä kohtuullisia käyttökustannuksia. Orival-asema on vilkas keskus, jossa vierailee satoja henkilöitä päivittäin. Osasyy tähän on se, että asema sijaitsee Brysselin ja Pariisin yhdistävällä tieosuudella.

Muita upeita asemia

Tässä artikkelissa listattujen upeiden kokonaisuuksien lisäksi maailmalta löytyy useita muitakin toinen toistaan kiehtovampia huoltoasemia, joissa kannattaa piipahtaa, jos esimerkiksi lomamatka osuu lähistölle. Yksi tällainen on Iso-Britannian Leicesterissä sijaitseva Esso, jonka ulkoasu on peräisin vuodelta 1964. Asemakatos koostuu kuudesta pyöreän muotoisesta katoksesta, jotka luovat lämmintä historiallista tunnelmaa ja kielivät sen ajan tyylisuuntauksista. Erikoisuutta hakevat matkaajat kiinnostuvat varmasti myös Houtenista, Alankomaista löytyvästä 365-Fina-asemasta, joka on rakennettu suuren teräsverkon sisään. Ajatuksena rakennusvaiheessa oli vähentää tuulen aiheuttamaa turbulenssia, ja asema on saanut kiitosta erityisesti selkeästi merkityistä sisäänkäynti- ja uloskäyntiväylistään.

Yhdysvaltain Los Angelesissa sijaitseva Helios House on tulevaisuuden huoltoasemien edelläkävijä, sillä se on ensimmäinen yhdysvaltalainen asema, joka on saanut tunnustuksen ekologisuudestaan. Rakennus on valmistettu kierrätettävästä ruostumattomasta teräksestä ja yhteensä 90 aurinkopaneelia tuottaa sen tarvitseman päivittäisen energian. Alueelta löytyy myös laaja kierrätyspiste. Jack Colker Union 76, joka sijaitsee Beverly Hillsissä, rakennettiin puolestaan alun perin olemaan osa Los Angelesin kansainvälistä lentokenttää. Se on valmistunut vuonna 1965 ja on tunnettu erityisesti futuristisesta asemakatoksestaan, jonka reunat kääntyvät vinhakkaasti ylöspäin ja jonka iltavalaistus on vähintäänkin näyttävä ja tuo mieleen lähinnä avaruusolentojen aluksen.