ABC-asema ja sen peukkua näyttävä logo on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu näky, johon törmää lähes minne vain auton nokan suuntaakin. Se ei ole ihme, sillä S-ryhmän ABC-ketjulla on runsaasti toimipisteitä joka puolella Suomea. Ketjun toimipisteet ovat monipuolisia, sillä niihin kuuluu niin automaatti- ja palveluasemia kuin autonpesupaikkoja ja elintarvikemyymälöitäkin. Suurin osa palveluasemista on liikennemyymälöitä, joissa on polttonesteen jakelun lisäksi esimerkiksi päivittäistavarakauppa ja ravintola.

Mikä on ABC-ketju

ABC on S-ryhmän huoltoasemaketju. Ketjuun kuuluu reilusti yli 400 huoltoasemaa eri puolilla Suomea. Pohjoisin asemista sijaitsee Ivalossa ja eteläisin taas Hangossa. Suuri osa ketjun toimipisteistä on liikennemyymälöitä ja loput pienempiä palveluasemia ja automaattiasemia. Ketjun liikennemyymälässä toimii usein ravintola ja ruokakauppa, jonka brändi vaihtelee. ABC-ketjussa nähtäviä liikenneasemien ruokakauppoja ovat Alepa, ABC-Market, Sale ja S-Market. Liikennemyymälässä voi kuitenkin toimia myös muita ketjun ulkopuolisia kauppoja.

Miksi ABC-asemat ovat suosittuja?

Jo vuonna 1998 perustetun ketjun asemat ovat erittäin yleisiä Suomessa ja suuri osa kaikista Suomen huoltoasemista toimivatkin kyseisen ketjun logon alla – ABC kuuluu pisteidensä määrällä Suomen yleisimpiin huoltoasemiin. Tämä varmasti selittää osaltaan ketjun suosiota. ABC-ketju on ollut bensiinimyynnin markkinajohtaja Suomessa jo vuodesta 2009 lähtien. Bensiinin lisäksi ketju tarjoaa muitakin erilaisia tarpeellisia palveluja, joten ketjun pysähdyspisteet ovat oikeita monitoimipaikkoja ohi kulkeville.

Ketjun kaikista huoltoasemista 58 kappaletta on ABC-liikennemyymälöitä. Myymälöitä on vilkkaiden teiden, kuten valtatie 4:n varrella, joten Suomessa ajaessa ABC-myymälöihin törmää melkeinpä väistämättä. ABC-asemat ovat helppoja pysähtymispaikkoja, jotka tarjoavat monipuolisia palveluita niin auton kuin matkustajien huoltoon. Samalla pysähdyksellä hoituvat tankkaus, auton pesu, ruokailu ja ruokaostokset. Pysähtyjä saa siis kaikki tarvitsemansa asiat hoidettua samasta paikasta, minkä lisäksi myös ketjun kilpailukykyiset hinnat houkuttelevat pysähtyjiä.

ABC-ketjujen eri toimipisteet

ABC-ketjulla on erilaisia toimipisteitä eri puolilla Suomea. Ravintoloita ja ruokakauppoja sisältävien liikennemyymälöiden lisäksi ketjulla on automaattiasemia, jotka ovat itsepalvelutankkausasemia. Liikennemyymälöitä pienempiä toimipisteitä on myös pitkin Suomea. Vilkkailla alueilla on myös ABC Deli -ketjun asemia, jotka ovat kaupunkiympäristöön tarkoitettuja pienmyymälöitä. Näitä myymälöitä ei kuitenkaan ole Suomessa useita. Ne sijaitsevat pääkaupunkiseudun ja Porvoon liikepaikoilla ja niitä on toistaiseksi ainoastaan noin kymmenen kappaletta.

ABC-automaattiasemat eli itsepalveluasemat taas sijaitsevat suurimmaksi osaksi S-Markettien, Prismojen ja Sale-kauppojen yhteydessä. Automaattiasemia oli vuonna 2015 noin 300 Suomessa. Ketjuun kuuluu myös ABC CarWash -nimisiä autonpesupaikkoja, joita oli samana vuonna ketjussa noin 70 kappaletta eri puolilla Suomea. Myös pesupaikat sijaitsevat yleensä automaattiasemien tapaan Prismojen tai ABC-asemien yhteydessä. ABC Deli -pisteitä lukuun ottamatta nämä ABC -ketjun erilaiset toimipisteet sijaitsevat eri puolilla Suomea.

Tunnettu osuuskaupparyhmä ketjun takana

ABC on tullut suomalaisille tutuksi useista eri syistä; valkoinen peukaloa näyttävä käsi ja abc-teksti ovat tuttuja varmasti lähestulkoon jokaiselle autoilevalle suomalaiselle. Huoltoaseman brändi on huolella rakennettu, ja se tunnistetaan kaukaa. Sen luomisessa on ollut suuri apu myös ketjun taustalla toimivassa massiivisessa hartiavoimassa, S-ryhmässä, joka on erittäin tunnettu ja arvostettu brändi Suomessa. Suurin osa tietääkin, että ABC on osa konsernia.

Suuri osuuskaupparyhmä S-ryhmä on monille tuttu muun muassa sen tarjoamista ruokakaupoista, joten ABC-asemat ovat myös S-ryhmän tiedotusten ja uutisten kautta tuttuja lukuisille suomalaisille – myös niille, jotka eivät autoa itse aja. Moni pitää S-ryhmän bonusjärjestelmää ja asiakkuusomistajuutta suurena etuna, minkä vuoksi juuri S-ryhmään kuuluvia ostopaikkoja, kuten ABC-ketjun pisteitä suositaan valinnoissa – niin paljon, että S-ryhmän osuus Suomen päivittäistavarakaupasta oli vuonna 2018 noin 46 prosenttia.

ABC-ketju on edelläkävijä

ABC-ketju on suositun ketjun lisäksi myös edelläkävijä, sillä se tarjoaa jo lukuisia sähköautojen latauspisteitä eri puolilla Suomea. Sähköauto ei vielä ole aivan tavallinen näky Suomen teillä, joka on myös osasyy siihen, että ABC-ketju on edelläkävijä. ABC-ketjun takana olevat ihmiset sanovat haluavansa tällä tavalla vähentää liikennepäästöjä. Ketjun sähköautojen latauspisteet eivät kuitenkaan ole aivan uusi ilmiö S-ryhmässä, sillä sen ensimmäiset latauspisteet avattiin jo vuonna 2012.

Sähköautojen latauspisteitä on jo monia Suomessa, joten ABC-ketju on tästä syystä varmasti suosiossa myös sähköautoilla ajavien asiakkaiden keskuudessa. Ketjulla on sähköautoille sekä asiointilatauspisteitä että pikalatauspisteitä, jotka viittaavat tehoon, jolla sähkö tulee ulos. Suomessa on myös yksi suurteholatauspiste, joka sijaitsee ABC Lohjalla. Muita latausasemia on eri puolilla Suomea ja niiden toimipisteet yhteystietoineen ja palveluineen voi tarkistaa helposti ABC-ketjun nettisivustolta.

ABC-ketju tarjoaa käteviä palveluita

Perinteisten polttoaineen, ruoan ja päivittäistavaroiden ostamisen lisäksi ketju tarjoaa erilaisia innovatiivisia ja käteviä palveluita, kuten polttoaineen maksamisen puhelimella ja ruoan tilaamisen ennakkoon puhelimen sovelluksella. Ruoan odottaminen saa pinnan kiristymään ja monilla autoilijoilla on kiire, joten tällainen ruoan valmiiksi pöytään tilaaminen on monen mielestä varmasti erittäin kätevä toiminto. Tästä syystä ABC-ravintolat ovat varmasti etenkin kiireisten ohi matkustavien autoilijoiden suosiossa.

Mobiilimaksaminen on nykypäivää ja autonpesun maksaminen puhelimella kuuluukin myös ABC-ketjun ominaisuuksiin. Se käy mobiilimaksamiseen tarkoitetun sovelluksen avulla. ABC-ketjulla on myös runsaasti muitakin erilaisia pysyviä palveluita sekä vaihtuvia kampanjoita. Näitä ovat esimerkiksi koiraparkki, joka on saatavilla tietyissä pisteissä. Vuonna 2019 lasten lukutaitoon satsataan ABC-ketjun osalta, kun kaikille kyseisenä vuonna kymmenen vuotta täyttäville jaetaan lahjaksi kuukauden Aku Ankka -lehdet.