Suomesta löytyy tänä päivänä useita huoltoasemaketjuja, jotka tarjoavat tankkauspalveluiden lisäksi muitakin palveluita asiakkailleen. Huoltoasemat ovat kohtaamispaikka monille nuorille ja aikuisille ja päivän kuulumiset vaihdetaan yleensä kuuman kahvikupposen tai maittavan lounaan äärellä. Huoltoasemilta voi ostaa muun muassa elintarvikkeita, autotarvikkeita, polttopuita sekä lämmitysöljyä kodin tarpeisiin. Kilpailu asemien kesken on kuitenkin kovaa, sillä yhdeltä paikkakunnalta saattaa löytyä useita asiakkaistaan taistelevia asemia.

Markkinointi auttaa asiakkaiden houkuttelussa

Polttoaineiden hinnoilla on vaikea kilpailla, sillä niitä säätelevät suureksi osaksi maailman öljymarkkinat. Tästä syystä huoltoasemilta vaaditaan jatkuvaa innovatiivisuutta, jotta asiakkaat saataisiin houkuteltua käyttämään juuri heidän palveluitaan. Usein bensa ja diesel toimivatkin vain sisäänheittotuotteina. Jotkin asemat järjestävät edullisen polttoaineen päiviä, mutta tavallisesti kilpailuvalttina ovat erilaiset kanta-asiakasohjelmat, kahvi- tai lounastarjoukset sekä erilaiset arvonnat, joissa voi voittaa esimerkiksi vuoden polttoaineet, lomamatkoja tai jopa riihikuivaa käteistä.

Teboil

Teboil on yksi Suomen vanhimmista huoltoasemaketjuista, sillä ensimmäinen asema avattiin jo vuonna 1934. Nykypäivänä miehitettyjä Teboil-asemia on peräti 112 kappaletta. Monelle Teboil on jäänyt mieleen erityisesti muutama vuosi sitten toteutetusta “I love Teboil” -markkinointikampanjasta. Sydämen sisältävä valkopohjainen markkinointilogo näkyi tällöin kaikkialla; aseman mainoksissa, työntekijöiden asuissa, kynissä, kupeissa sekä muissa oheistuotteissa. Monet muistavat myös varmasti kampanjaan liittyvien tv-mainosten bensapumppuja suutelevat fanaattiset tankkaajat.

Teboililta löytyy uskollisille asiakkailleen kanta-asiakaskortti, jonka avulla tankkaaminen on pari senttiä edullisempaa kuin ilman korttia tankatessa. Kanta-asiakkaille on tarjolla myös erikoistarjouksia, jotka lähetetään suoraan asiakkaan sähköpostiin. Tällä hetkellä kampanjoista löytyy mahdollisuus voittaa lomamatka lämmitysöljyä tilaamalla sekä mahdollisuus ostaa Fiskarsin laadukkaita tuotteita 40 prosentin alennuksella leimoja keräämällä. Kanta-asiakkaille löytyy myös kahvi- ja ruokatarjouksia, joilla voi saada esimerkiksi kahvin ja leivoksen vain 3,5 euron yhteishintaan.

Neste

Neste on suomalainen yritys, joka on aloittanut toimintansa jo 1940-luvulla. Nykyään Neste-huoltoasemia löytyy Suomesta noin 800 kappaletta. Neste onkin lähes kaikille suomalaisille tuttu asema ja sen sinivihreän logon tunnistaa helposti. Nesteen asiakkaille on tarjolla säännöllisesti erilaisia arvontoja, tempauksia ja tarjouksia. Tällä hetkellä voi esimerkiksi onni kohdata kenet tahansa Neste-asemalla tankkaajan, sillä joka torstai joku voittaa itselleen ilmaisen tankillisen polttoainetta.

Nesteen verkkosivuilta löytyy myös hauska torstai-kampanjaan liittyvä raaputusarpa, jonka avulla voi voittaa 50 euron polttoainekortteja jopa päivittäin. Lisäksi raaputusarvan raaputtajat ovat osallisena 500 euron tankkauslahjakortin arvonnassa. Kanta-asiakkailleen Neste tarjoaa sekä kätevän mobiilisovelluksen, jolla tankkaaminen käy entistä nopeammin, että kätevän Oma Neste -palvelun, jonka avulla voi seurata omia tilaustietojaan, päivittää henkilökohtaisia tietojaan sekä tilata yrityksen tuotteita ja palveluita.

ABC-asemat

ABC-huoltoasemia löytyy tänä päivänä kymmeniä ympäri maan. Ne kuuluvat S-ryhmään, joka on asiakasomisteinen palvelualan ja vähittäiskaupan yritysverkosto. ABC-asemilla on tarjolla alati kampanjoita asiakkailleen, aina tuotetarjouksista arvontoihin. Tällä hetkellä voi voittaa jopa vuoden polttonesteet tankkaamalla ABC:n omaa mobiilisovellusta hyödyntäen. Tarjolla on niin ikään houkutteleva Pepsi-kolajuoman kanssa yhteistyössä toteutettava arvonta, josta on mahdollisuus voittaa liput Mestareiden liigan jatkopeleihin. Arvontaan osallistutaan asemaketjun nettisivuilla.

ABC-huoltoasemat ovat kunnostautuneet myös ruokatarjoilun puolella ja niiden runsaat noutopöydät ovat monen lounastajan ykkösvalinta. Asemilta löytyy kuitenkin myös à la carte -ruokailua ja koska ABC haluaa tarjota nopeaa ja tehokasta palvelua, on asiakkaille tarjolla muun muassa sovellus, jolla ruoat voi tilata valmiiksi pöytään. Lisäksi asemilta löytyy aina voimassa olevia kahvi ja pulla -tarjouksia, ja lapsia asemille houkuttelee maskottina toimiva Apsi Apina.

Shell

Shell on toiminut Suomessa pitkään, sillä sen historia maassamme sai alkunsa jo 1930-luvulla. Shell on useimmille suomalaisille tuttu niin nimeltään kuin logoltaankin. Vuonna 2010 ruotsalainen ST1 osti pääosan Shellin toiminnasta, mutta asemien nimet päätettiin pitää ennallaan. Shell-asemilla on käynnissä jatkuvia kampanjoita ja tarjouksia ja esimerkiksi tällä hetkellä autopesun ostajat saavat ketjun ravintola Helmisimpukkaan 10 euron arvoisen lahjakortin.

Shelliltä löytyy oma kanta-asiakasohjelma, jonka jäsenille on tiedossa erikoisalennuksia ruokapalveluista sekä edullisempia polttoainehintoja. Tänä syksynä huoltoasemaketju on mukana hirvimerkki-kampanjassa, jonka tavoitteena on opettaa autoilijoita ennakoimaan hirvikolareita, kehittää uusia tapoja varoittaa lähestyvästä hirvivaarasta sekä opastaa, kuinka kolaritilateen sattuessa tulisi toimia. Kampanja toteutetaan kiertueena ja osallistuville asiakkaille on tiedossa munkki- ja maitotarjoilua. Uutena markkinointikeinona Shell luottaa palvelun laatuun, sillä asemat ovat alkaneet tarjota kätevää tankkauspalvelua.

Kyläkaupan bensa-asema

Alavudella, pienessä Tuurin kylässä sijaitseva Kyläkaupan bensa-asema on maamme suurimman tavaratalon Veljekset Keskisen omistuksessa. Vaikka kyseessä ei ole suuri huoltoasemaketju jatkuvine tarjouksineen ja säännöllisine etuineen, järjestää asema toisinaan koko valtakunnan huomion saavia anteliaita markkinointitempauksia, jotka ovat tehneet siitä tunnetun suurimmassa osassa Suomea. Viimeisin “Suomen halvin polttoaine” -tempaus on heinäkuulta 2019, jolloin polttoainetta myytiin vain yhden euron litrahintaan.

Halpaa polttoainetta pystyi ostamaan puolen yön ja aamuseitsemän välillä. Kuten muinakin vuosina, kun tempaus on järjestetty, aiheutti se jälleen jopa kilometrien mittaiset autojonot, ja jotkin asiakkaat joutuivat odottelemaan tankkaamaan pääsyä jopa useita tunteja. Edullisen polttoaineen tempaukset ovat nimenomaan markkinointitempauksia, sillä polttoaineen hinnan alentaminen ei ole millekään huoltoasemalle järkevää liiketoimintaa. Tarjous kuitenkin houkuttelee tavaratalollekin uusia asiakkaita, joten Keskisen tapauksessa kyseessä on nerokas liikeidea.