Läntiseen Kymenlaaksoon, Kymijoen rannoille ja joen lähialueille, on syntynyt tieverkosto, joka tunnetaan nykyään Länsi-Kymen kulttuuritienä. Historiallinen reitti on pullollaan ainutlaatuisia nähtävyyksiä, joiden ympärille voi suunnitella kokonaisen reissuloman tai joihin voi tehdä strategisia pysähdyksiä osana mökkimatkaa. Kulttuuritien kokonaispituus on 108 kilometriä, ja se ulottuu Loviisasta Kuusankoskelle haarautuen matkalla esimerkiksi Anjalaan, Vuolenkoskeen ja Verlaan. Reitillä voi nauttia niin historiallisista kohteista kuin Kymenlaakson luonnosta.

Luontokohteet

Länsi-Kymen kulttuuritietä matkaavien luonnon ystävien kannattaa ehdottomasti pistäytyä Iitin kunnassa Sääksjärvellä. Tämä järvi Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen rajalla on elähdyttävä vierailukohde niin uintiin, lintujen tarkkailuun kuin virkistävälle kävelyretkelle. Järven ympäri kiertää luontopolku, joka on selkeästi viitoitettu vierailijoita varten. Etenkin syksyisin on Sääksjärvi lintubongarin unelmakohde. Silloin järvellä nimittäin hengähtää suuri joukko tundrahanhia kesken muuttomatkansa, etsimässä ruokaa ja lepäämässä.

Kahvilat ja ravintolat

Kulttuuritien varrelta löydät niin herttaisia kahviloita kuin kunnon aterioita tarjoavia ravintoloita. Käymisen arvoisia ovat esimerkiksi Ravintola Kappeli Loviisassa, joka on palvellut kaupungin silmäätekeviä ja kulttuuriväkeä jo vuodesta 1865! Ravintola on arkkitehtonisesti upea, 1800-luvun puurakennus, joka on täysin entisöity 2000-luvulla. Toinen maineikas ruokapaikka Länsi-Kymessä on perinteikäs Moision kartano Elimäellä, jonka taidekahvilasta on mahdollista tilata erillisiä retkilounaita tavallisten listalounaiden lisäksi.

Jotain uusvanhaa löytyy Kouvolan Kuusankoskelta, jossa on aloittanut toimintansa Panimokahvila Vanha Kauppa. Nimensä mukaisesti entiseen kaupparakennukseen sijoitettu kahvila on samassa omistuksessa kuin paikallinen pienpanimo Hoppa. Puinen kiinteistö on vuonna 1923 rakennettu, joten perinteitä kunnioittavassa kahvilassa kelpaa nauttia kahvit, mehut tai vohvelit kermavaahdon kera. Aikuiset vieraat (kuskia lukuun ottamatta) voivat käväistä vielä Hopan panimon puolella tutustumassa Kuusankosken omiin oluisiin.

Ostokset

Matkailu Suomessa ei ole välttämättä ostosparatiisireissu, mutta Länsi-Kymen kulttuuritiellä saattaa tehdä hämmästyttäviä löytöjä. Esimerkiksi Iitin Perheniemessä on käsityöläispariskunnan oma yritys nimeltä Design Paula Noponen & Perttu Rista. Pariskunta asuu vanhassa kyläkoulussa, jossa he pitävät myös tuotemyymäläänsä. Noponen tekee ja myy erilaista keramiikkaa, Rista on puolestaan puumuotoilija. Jos haluaa oppia heidän tekniikoitaan, kannattaa ilmoittautua heidän erikoisalojaan käsitteleviin työpajoihin koululla.

Loviisan ja Ruotsinkylän välillä sijaitsee Ahvenkoski, jossa voi kosken ihastelun lisäksi ostaa ensiluokkaisia kalatuotteita. Kalastajapariskunta Henriksson nimittäin pyörittää Fisherman’s Food -yritystä, jonka kauppaan voi piipahtaa hakemaan laadukasta kotimaista kalaa säällä kuin säällä. Puodin yhteydessä on lisäksi kahvila, jos Länsi-Kymen kulttuuritien matkaaja ei halua odottaa kotiin syödäkseen maukkaan lohileivän. Ahvenkoskella on toinenkin kahvila, jonka nimi on Eija’s Garden.

Museot

Kouvolan Inkeroisissa on ainutlaatuinen, Stora Enson ylläpitämä Ankkapurhan teollisuusmuseo. Uniikkia museossa on se, että se esittelee paikalla edelleen toiminnassa olevan Inkeroisten kartonkitehtaan vanhoja työtapoja ja koneita kiinnostuneille. Teollisesta tekniikasta syttyvät voivat nähdä Ankkapurhassa esimerkiksi massiivisen kartonkikoneen, joka otettiin käyttöön vuonna 1897. Lisäksi museoon kuuluu tehdastyön arkea valottava näyttely, joka esittelee yhdeksän vanhalla kartonkitehtaalla työskennellyttä ihmistä koneenkäyttäjästä saunavastaavaan.

Kokonaisen museomiljöön tarjoaa Loviisan kaupunkiin kuuluva Strömforsin ruukkialue Ruotsinpyhtäällä. Strömforsin pajamuseossa esitellään esimerkiksi Pässi-höyryveturi. Pässi kuljetti vuosikymmeniä puutavaraa ruukkialueen ja läheisen Ahvenkosken sataman väliä. Paikan päällä on tietenkin myös kattava katsaus Strömforsin ruukin historiaan ja esimerkiksi paljon vanhoja ruukin konttorin kalusteita. Kaiken kaikkiaan kulttuuritien alueella on yhteensä 18 museota, joten historian ystäville riittää nähtävää, vaikka he koluaisivat koko Länsi-Kymen.

Modernit nähtävyydet

Jos matkailijaa kiinnostavat eläimet ja moderni pedagogiikka, kannattaa auton nokka suunnata kohti Iittiä. Iitti Golfin vieressä sijaitsee Pohjanmäentien Hyvinvointi Oy, jonka nimen taakse kätkeytyy ratsastus- ja terapiapalveluita. Tavanomaisten ratsastustuntien ja talutusratsastusten lisäksi tilalla tehdään paljon työtä haavoittuvissa oloissa elävien nuorten kanssa. Pohjanmäentiellä toteutettava sosiaalipedagoginen talli- ja ratsastustoiminta pyrkii lisäämään hevosenhoidon kautta syntyvää itsetunnon kehittymistä ja yhteisöön kuulumisen tuntua.

Kouvolasta löytyy yllättävän modernia kulttuuritoimintaa Kuusankoskelta, jonka Kuusankoskitalo on valmistunut vuonna 1985. Sen suurin tila on konserttisali, johon mahtuu peräti 500 katsojaa. Esittävää taidetta näytetään 200-paikkaisessa teatterisalissa. Kuusankoskitalossa on myös moderni näyttelytila taidetta varten, ja taloa pitää majapaikkanaan myös arvostettu sinfoniaorkesteri Kymi Sinfonietta. Talossa toimii myös Studio 123, neljän salin elokuvateatteri. Kuusankoskitalon tapahtumatarjontaa voi seurata talon omalta verkkosivulta.

Liikkuminen

Länsi-Kymen kulttuuritie on yhteensä 108 kilometriä pitkä, joten kävelyreitiksi tieverkostosta ei kokonaisuudessaan ole. Jos kotimaan koluaja haluaa nähdä koko kulttuuritien, kannattaa alle ottaa auto tai moottoripyörä. Kovakuntoisimmat saattavat kyetä taittamaan matkan myös pyörällä. Lyhyitä matkoja alueella pääsee tekemään myös vesireittejä pitkin. Esimerkiksi Strömforsin ruukkialueella pääsee tekemään kanoottiretkiä lähialueilla. Loviisan rannikkokaupungissa on mahdollista tehdä pieniä päiväristeilyjä vaikkapa Svartholman linnoitukseen.

Jos kulttuuritiellä on halua päästä patikoimaan tai vaeltamaan, sekin onnistuu. Iitin kunnan alueella kohoaa upeana luonnonmuodostelmana Hiidenvuori 14 kilometrin päässä kirkonkylästä. Hiidenvuori yltää yli 60 metrin korkeuteen, ja se tunnetaan “Kymen Kolina”. Vuorelta on kaunis näköala Kymijoelle. Iitin alueella voi tallustella myös Haukkaselän muinaismaisema-alueelle. Siellä voi ihailla hienoja kalliomaalauksia, esimerkiksi ainutlaatuista maalausta laukkaavasta hirvestä. Länsi-Kymen kulttuuritie on todellakin löytämistä odottava kotimaanmatkailun helmi!